Prikbord over vernieuwen, veranderen & verbeteren. En natuurlijk alles wat opvallend is.
donderdag 18 december 2008
BPM met K2 blackpearl
SharePoint
In deze whitepaper worden de mogelijkheden van K2 blackpearl binnen het gebied van business process management (BPM) beschreven. De paper geeft een overzicht van de beschikbare functionaliteit binnen het platform en is bedoeld om de lezer te voorzien van inhoudelijke informatie voor het nemen van weloverwogen beslissingen bij het vergelijken van BPMS producten.
In deze whitepaper worden de mogelijkheden van K2 blackpearl binnen het gebied van business process management (BPM) beschreven. De paper geeft een overzicht van de beschikbare functionaliteit binnen het platform.
K2 blackpearl is algemeen gedefinieerd als een Business Process Management Systeem (BPMS). Er zijn echter talrijke producten in de markt die als BPMS worden geclassificeerd. Binnen deze classificatie zijn weer indelingen mogelijk, bijvoorbeeld naar mensgericht, documentgericht, integratiegericht. Generieke indelingen en beschrijvingen hebben allicht enige waarde. Tussen de producten bestaan echter zeer grote verschillen.
Juist door de verschillen in functionaliteit en door de aansluiting op een specifieke praktijksituatie ontstaat meerwaarde. Deze paper geeft daarom een duidelijke uitleg van de specifieke functionaliteit en mogelijkheden van K2 blackpearl binnen het gebied van BPM. Doelstelling van deze paper is om de lezer te voorzien van inhoudelijke informatie voor het nemen van weloverwogen beslissingen bij het vergelijken van BPMS producten. Een optimale match met de organisatie zal daarbij altijd het uitgangspunt moeten zijn.
Meer informatie!
Met onderstaande download button kunt u het whitepaper ' Business Process management in Sharepoint Server' downloaden. Hier worden de mogelijkheden van K2 blackpearl binnen het gebied van business process management (BPM) beschreven en welke rol Sharepoint hierin speelt.
Lees ook de artikelen!
- Whitepaper: SharePoint: platform, bedrijfsoplossing of portal- Whitepaper: office en sharepoint
Bron: Ettu Vraag expert advies!
maandag 15 december 2008
E-overheid business architectuur
Onze expertise omvat het leveren van strategisch advies, verrichten van (lab-)onderzoek en begeleiden van complexe Europese aanbestedingen met betrekking tot:
e-business / e-overheid architectuur
Elektronische dienstverlening (e-dienstverlening) incl. webformulieren
Multichannel frontoffice en klantcontactcentrum (KCC)
Frontoffice / midoffice / backoffice integratie (incl. stekkers)
Applicatie integratie (SOA, BPM / BPA, ESB, brokers, etc)
Customer relationship management (CRM) en supply chain management (SCM)
Enterprise content management (ECM), incl. webcontent management (CMS) en webportals
Document- en records management (DM / RM) en workflow management (WfM)
Kennismanagement (KM) en groupware
bron: www.argitek.nl
Nog een vacature
Je hebt ongeveer vijf jaar ervaring met software en businessarchitecturen (alignment). Je bent geïnteresseerd in nieuwe technologieën zoals webservices en enterprise service bus. Daarnaast heb je ervaring met toepassings- en designmogelijkheden hiervan. Je beseft dat architecturen geen doel, maar een middel zijn om richting te bepalen op het snijvlak van organisatie en informatievoorziening. Je beschikt over een solide technische basis en hebt de vaardigheden om de klant in jouw denkrichting mee te nemen
bron: www.Mxi.nl
USP en verrijken
Vooral nuttig als je weet dat jou idee moet concurreren met vele anderen.
Vaak verpakt in één pakkende slogan. Bv. Smart; je komt overal. Of Jupiler; mannen weten waarom. Of QNH; business integration
Hou het eenvoudig!
Bij het verrijken van ideeën onstaat vaak de neiging om ideeën steeds complexer te maken. Dit gebeurt spontaan omdat je idee vaak vertrekt vanuit een basisgedachte, en je dit uitgangspunt bij het verrijken zoveel mogelijk intact wil houden.
Toch zal heel dikwijls blijken dat de basisgedachte niet sterk genoeg is en dat de obstakels niet zijn op te lossen zonder heel ingewikkelde constructies. Meestal is dit het signaal om een idee lost te laten. Eenvoud is een eigenschap van grootste ideeën.
bron: creativiteit hoe?zo!
Een leer-, doe- en oefenboek
ISBN 90-209-5017-7
What's in a name?
Je hebt ongeveer vijf jaar ervaring met software en businessarchitecturen (alignment). Je bent geïnteresseerd in nieuwe technologieën zoals webservices en enterprise service bus. Daarnaast heb je ervaring met toepassings- en designmogelijkheden hiervan. Je beseft dat architecturen geen doel, maar een middel zijn om richting te bepalen op het snijvlak van organisatie en informatievoorziening. Je beschikt over een solide technische basis en hebt de vaardigheden om de klant in jouw denkrichting mee te nemen.
Wij vragen:- Bewezen ervaring met en vaardigheid in het opstellen van architecturen, zowel op software niveau als op proces- en business niveau.- Kennis van en vaardigheid in de belangrijke methoden om architecturen tot stand te brengen.
bron: www.mxi.nl
dinsdag 2 december 2008
dinsdag 25 november 2008
Archimate
Within companies various domain architectures can be found, like organization, business process, application, information, and technical architectures. Each architecture domain has its own concepts for the modelling and visualization of its internal coherence. These specific models and visualizations simplify communication, discussion and analysis within the domain.
However, the relations between the concepts in these different domains are in many cases unclear. Moreover, these domains often partially overlap but use different notions to express the same ideas, sometimes even with-out the people involved knowing this. The resulting ambiguities and confusion stand in the way of the flexibly and efficiently operating organizations we envisage.
ArchiMate wants to do away with these ambiguities. It presents a unified way of modelling enterprise architectures, integrating the various domains and describing them in an easily readable way.
ArchiMate is of course not an isolated development. The relationships with existing methods and techniques, like modelling languages such as UML and BPMN, and methods and frameworks like TOGAF and Zachman, are well-described.
maandag 17 november 2008
De competentiemix vd projectmanager
aan plannen, controleren, managen van verwachtingen etc. Maar kun je
het dan ook toepassen? Zolang het over het projectmanagement
instrumentarium gaat wel, maar de opdracht draait ook vooral om
mensen, de organisatie en de processen
bron: nieuwsbrief Reed Business
vrijdag 31 oktober 2008
De Honingraat methode (c)
donderdag 30 oktober 2008
Sinterklaasstick
Marc Lammers raakte op jonge leeftijd verslingerd aan hockey. Hij speelde ruim tien jaar op het hoogste niveau (vijf interlands) en bekwaamde zich als tiener reeds in het vak van trainer/coach. Hij is sinds januari 2001 bondscoach van de Nederlandse hockeysters, met wie hij vorig jaar de wereldtitel won in Madrid en dit jaar het Olympisch goud in China.
Innovatie is het wapen waarmee hockeycoach Marc Lammers de afgelopen jaren naam maakte op de (inter)nationale kunstgrasvelden. Zo bedacht hij onder meer de “Sinterklaasstick” en verfijnde hij een techniek bij een aanvallende strafcorner, waarmee hij een eigen werkwoord (‘lammeren’) toevoegde aan het sportvocabulaire.
Opzien baarde de coach van de Nederlandse hockeysters verder met de even omstreden als veelbesproken introductie van technische hulpmiddelen als ‘oortjes’ en de videobril.
Zijn presentaties zijn vernieuwend. Hij maakt daarbij gebruik van mooie videobeelden uit de praktijk. Marc Lammers maakt op originele wijze een link naar onze bedrijfstak.
Hieronder volgt een aantal voorbeelden van vragen over het onderwerp “Samenwerken en verandering”:
- Als je gaat samenwerken, hoe kom je dan tot de keuze voor de beste vorm van die samenwerking?
- Hoe organiseer je een constructieve samenwerking?
- Ervaringen met samenwerkingsverbanden leren dat het succes ervan in hoge mate samenhangt met de vaardigheden van de mensen en de organisaties die deelnemen aan een samenwerking.
- Hoe krijg je de medewerkers zover dat ze “het oude vertrouwde” (bekende en vertrouwde manier van werken) “vrijwillig” loslaten?
- En hoe organiseren we onszelf zodanig dat we onze samenwerkingsambitie ook kunnen waarmaken?
bron: intranet
maandag 20 oktober 2008
Maak alles expliciet
" ... Hoe allign je dat procesdenken aan IT? Als je naar IT stapt, dan moet je kunnen aangeven welke activiteiten en taken geautomatiseerd moeten worden. Je moet de logica die daar achter zit expliciet maken. En die logica moet uit de applicaties. Je moet je rules, de condities allemaal los filteren en in zogenaamde rule engines onder brengen. Elke rule, elke conditie is verbonden aan een proces, aan een activiteit ......."
" .....Met je methoden en technieken creëer je een repository waarmee je inzicht creëert. Wij, als business gebruiken die repository als link naar IT. Wij exporteren als het ware de gefilterde data naar de IT ontwikkel tools. Met als resultaat dat hun It project ineens duidelijk vorm krijgt; dit is het te ondersteunen proces, dit zijn de activiteiten, dit zijn de rollen. Er is geen discussie meer over processen en je kunt je dan ook afvragen wat nog langer de relevantie is van een functionele analyse ......"
"......IT kan eigenlijk direct overgaan tot een technische vertaling. Op die manier industrialiseren we IT door op een gerichte manier met processen te werken ...."
" Steeds meer bedrijven zullen de vier hoofdcomponenten, organisatie, proces, rules en data, gaan scheiden en opnieuw aan elkaar koppelen via een SOA ....."
bron: Business Process Magazine, extra editie november 2007, interview met Wim Vanderstraeten
vrijdag 17 oktober 2008
Is service niet gewoonweg een beetje vriendelijkheid?
Bron: Bart Baetens
SOA according to Bart
bron: QNH, SOA Airport Briefing, oktober 2008, door Bart Baetens
De achterkant van Venetie
Eettips:
Gam-gam: Ghetto Vecchio, Cannaregio 1122, 0039-041-715 284 (zie ook www.jewishveneice.org)
Osteria Anice Stellato: Fondamenta de la Sensa, Cannaregio, 3272, tel. 041720744. Blinkt uit in visgerechten en risotto di pesce
Osteria ai 40 Ladroni: Fondamenta della Sensa, Cannaregio 3253, 0039-041-715 736. Specialiteit: gnocchi met krab en vissoep.
Naar Venetië vanaf Brussel/Charleroi naar Venitië?Treviso of vanaf Niederrhein/Weeze met Ryanair. Luchthaven Trevisio ligt op 70 minuten van Venetië. Er rijdt een bus v.v. naar Piazzale Roma (het grote busstation, vlak bij het centrum), die aansluit op de vluchten. Vandaar is het drie minuten lopen naar Ligne 1 of 82 die over het Canal Grande gaat en zo'n beetje overla stopt.
Meer info op www.turismovenezia.it
bron: Dagblad Sp!ts, 17 okt 2008
Hoe wij (o.a.) leren
10% van wat we lezen
20% van wat we horen
30% van wat we zien
50% van wat we zien en horen
70% van waar we over gediscussieerd hebben
80% van wat we persoonlijk ervaren hebben
95% van wat we uitleggen aan anderen
(Bron: David Sousa, "How the brain learns")
(zoals gezien op http://www.competenter.nl)
donderdag 16 oktober 2008
Certificering business analist
Er zijn op dit moment drie instituten die zich bezig houden met de certificering van business analisten:
1. International Institute of business analysis (www.theiiba.org)
2. The Open Group (www.opengroup.org/itsc)
3. British Computer Society met zijn Iseb-certificering (www.bcs.org)
Wat is een business analist?
Rob Poels (Twynstra Gudde): "Bij het faciliteren van de dialoog tussen business en IT moet je opletten dat je geen leemlaag creëert. Je kunt beter de business opleiden om de goede vraag neer te leggen bij de IT-afdeling, dan steeds een intermediair ertussen te zetten. Daar wordt de business namelijk lui van. Natuurlijk zouden we vanuit de IT willen dat de business methodisch te werk gaat, maar daar zijn ze vaaj niet van gediend. De rol van de business analist moet zich dan ook beperken tot het bieden van hulp bij het definieren van de vraag.
De 5 pijlers van succes - according to Buffett
(gelezen in IT-executive, oktober 2008)
1. Eenvoud: is je business en waardepropositie makkelijk te begrijpen voor klanten en prospects?
2. Gunstige lange termijn groei: je business moet een markt zijn die groeit
3. Bekwaam en betrouwbaar management
4. Goede prijsstelling ten opzichte van de concurrentie. Niet te hoog, niet te laag
5. Hoe snel/makkelijk kunnen concurrenten je voorsprong teniet doen door je product of dient tot commodity te degraderen.
dinsdag 14 oktober 2008
"Zomaar" wat BPM en SOA vragen en uitspraken
In toenemende mate wordt duidelijk dat Business Process Management (BPM) en Service Oriented Architecture (SOA) meer dan gemiddeld met elkaar verbonden zijn.
SOA wordt wel eens de ‘enabling technology’ voor BPM genoemd. Hiermee kunnen deze twee onderwerpen feitelijk niet meer afzonderlijk besproken worden. De combinatie van organisatorische en technologische concepten bij zowel BPM als SOA bieden steeds meer organisaties flexibiliteit, schaalbaarheid, beheersbaarheid en belangrijk kostenbesparingen.
Business processen gebruiken als stuurmiddel voor Management
SOA begint bij de business.
Service oriented IT-architectuur? Dan ook een sevrvice oriented proces architectuur!
Spreker: H.H. Noorman, Service Line Manager, Sogeti Nederland B.V.
Leidende of Lijdende processen
Een ieder roept dat processen centraal moeten staan, maar hoe vaak is het wel niet dat processen aangepast worden aan de (on)mogelijkheden van ICT?
Hoe zorgt u ervoor dat uw processen bepalend zijn voor de inrichting van uw organisatie en uw ICT?
Een goed overzicht van de laatste wetenschappelijke inzichten en handige tips waar u direct mee aan de slag kunt!
Spreker: Prof. dr. ing. Hendrik Vanmaele, Managing Director, MÖBIUS
Dynamische procesuitvoering: scheiding van "the know" en "the flow"
Processen zijn generieker dan ze op de eerste plaats lijken
De vermenging van proces en regels maakt processen complex en inflexibel
Scheiding van proces en kennis maakt een dynamische en flexibele uitvoeringsorganisatie mogelijk
Spreker: Jan Verbeek, Chief Technology Officer (CTO), Be Informed
BPM bindmiddel tussen Business en IT
Architectuur en procesverbeteren vanuit de Business en vanuit IT belicht
Waarom is BPM een bindmiddel tussen IT en Business?
Wat zijn de synergie voordelen als BPM als bindmiddel wordt ingezet
Praktijkcase Samenwerken = ratio + emotie
Hoe kan de rationele invalshoek van BPM zo goed mogelijk landen in het emotionele krachtenveld op en rondom de werkvloer? In een unieke klantcase leverde de tandem van Nyenrode Business University en Process Express concrete handvatten voor het zetten van de eerste stappen richting BPM. Prof. André Wierdsma neemt u mee in zijn beschouwingen op emotie, cultuur, gedrag en samenwerking. Jeroen de Groot laat zien hoe de ontsluiting naar de praktijk concreet vorm kreeg.
Deze lezing wordt u aangeboden door Process Express B.V.
Sprekers: Prof. dr. André Wierdsma, Nyenrode Business University en Jeroen de Groot, Process Express B.V.
donderdag 9 oktober 2008
BOA - zonder bont
bron: http://www.kennisportal.com
vrijdag 3 oktober 2008
Succesfactoren zakken door het ijs
Statische analyse van de verzamelde vragenlijsten leverde een lijst van 37 elementen op die een sterke correlatie vertonen met de prestaties van een bedrijf. Clustering reduceerde de lijst tot vijf hoofdfactoren die volgens de Waal bepalen of een organisatie high performance is en blijft
1. Het management dient van hoge kwaliteit te zijn en combineert het integriteit en coachend leiderschap met snelle besluitvorming
2. De blik gericht op de lange termijn gericht, vwb klanten en leveranciers, maar vooral ook voor management en medewerkers
3. Een open cultuur, gericht op kennisuitwisseling om acties in te kunnen zetten naar betere prestaties
4. Alle medewerkers kunnen bijdragen aan het verbeteren en vernieuwen van processen, diensten en producten
5. De medewerkers zijn divers, complementair en kunnen goed samenwerken. Ze zijn flexibel en veerkrachtig ten dienste van het resultaat
Verder zakken er nog tal van factoren door het ijs. Er blijkt geen aantoonbare relatie te bestaan tussen salarissen, bonussen en high performance. Verder dient de focus te liggen op de actieve dialoog en niet op eenrichtingsverkeer. Ook blijkt het investeren en begeleiden van medewerkers die blijven niet presteren geen zin te hebben. Zoals ook voortdurend reorganiseren geen enkele zin heeft.
Andere bevindingen
"Het zit em niet in structuur"
"Uiteindelijk komt het neer op passie en vakmanschap"
"ziet ook niks in het ongeduldige Angelsaksische streven naar shareholdervalue"
bron: Andre de Waal, Maak van je bedrijf een toporganisatie
bron: boekbespreking in Management Literatuur, jaargang 14, oktober 2008
Oorzaak gevolg
Het is de taak van de architect om bij het ontwerp van een apparaat de werking zodanig te explicieteren dat een gebruiker te allen tijde volledig kan weten wat hij aanricht
Gelezen in "Architectuur, besturingsinstrument voor adaptieve organisaties" (Daan Rijsenbrij e.d.)
"Ik heb in de business 15 jaar gewerkt met dit systeem. Dan denk je dat je alles weet. Toch is dat niet zo, er zit nog een hele wereld achter. Er gebeuren dingen, die je als gebruiker helemaal niet ervaart, zoals een aanlevering van een code aan een ander systeem. En een valkuil is juist, dat je als ex-gebruiker weet of denkt te weten wat er in bepaalde omstandigheid moet gebeuren."
(Gelezen in een personeelblad van de ICT afdeling van een grote onderneming; interview met een tester die overgestapt is van de business naar de ICT afdeling)
Mission statement volgens Wim Dik
(gelezen in "BM & RE van dr. JFM Burg)
ICT architect - vacature belastingdienst
Als ICT-architect draag je zorg voor het totstandkomen van ICT-domeinarchitecturen en definitiestudies. Je levert expertise bij nieuwe ontwikkeltrajecten en bij het produceren van basisontwerpen.
Daarnaast draag je bij aan de beleids- en planvorming van de opdrachtgever en aan de inhoudelijke regie en control op de tactische invulling. Je levert input aan de strategische en tactische ICT-planning en -rapportage en je checkt releaseplannen inhoudelijk op overeenstemming met de huidige architecturen en kaders.
Verder draag je mede zorg voor de architectuurcontrol in de processen van Ontwikkeling en Beheer te weten innovatie, ontwikkeling en continuïteit.
Wat vragen wij?
Je beschikt over een academische opleiding en een brede actuele kennis op het gebied van ICT-concepten, informatiesystemen en infrastructuren. Daarnaast heb je kennis van Service Oriented Architecture en praktische ervaring met IBM-middleware. Ook heb je aantoonbaar ervaring met het van theorie naar praktijk brengen van architectuurconcepten
donderdag 2 oktober 2008
Gevraagd - SOA consultant
Functie omschrijving
" ...... Als SOA Consultant bent u betrokken bij het ontwikkelen van complexe multi-tier, gedistribueerde applicaties waarin service oriëntatie, business process modeling en/of human workflow een belangrijke rol spelen .........."
Kandidaatprofiel
"..... U heeft (minimaal een jaar) ervaring BPEL en Enterprise Service Bus implementaties, bij voorkeur met de Oracle SOA Suite;
U bent goed op de hoogte van XML en Web service technologieën zoals SOAP, WSDL, XML Schema en XSLT;
Werken in een Oracle omgeving, kennis van SQL, PL/SQL en Java is gewenst; ....."
Business Improvement Consultant - vacature
"...... from the start, consultants take an active role in all aspects of a client engagement, identifying issues, forming hypothesis, synthesezing conclusions into recommendations, and helping to implement change ...."
"Candidates should have 3 to 7 years of experience in business performance transformations through Six Sigma and/or Lean concepts in service sectors (e.g. Kaizen and flexible man-power systems, standardized work, or Six Sigma tools, e.g. DMAIC, problem solving approach). You should also bring outstanding problem-solving, interpersonal, communication and leadership skills ....."
"(see also www.bjork-group.com)"
woensdag 1 oktober 2008
Airport Briefing SOA
QNH organiseert op donderdag 9 oktober een event voor klanten en prospects over SOA.
De hoofdthema’s deze middag zijn:
• ‘Positionering SOA, BPM en ESB’ (Bart Baetens, Senior Enterprise Architect QNH);
• ‘SOA en de impact op uw organisatie’ (Bart Baetens, Senior Enterprise Architect QNH);
• ‘Succesvolle SOA-implementatie in de praktijk’ (Renaat Sohl, ICT-Director Ewals Cargo Care)
SOA volgens de Crewbriefing September 2008
De exacte betekenis is per leverancier verschillend. Vandaar dat we vanuit QNH infrastructure Service Oriented Architecture (SOA) zien als een business centrale IT architectuur benadering, welke de business ondersteunt en integreert door gelinkte, herhaalbare business activiteiten en / of services. Om dat doel in de praktijk te behalen, is er nogal wat verandering in de ons bekende (klant) wereld nodig.
Dat werd onder andere duidelijk gedurende één van de sessies waar we aan deelnamen: bij veel grote organisaties is van samenwerking tussen afdelingen nauwelijks sprake. IBM noemt dergelijke organisaties ´silo organisaties´ waar men blind kan voorspellen dat er zand in de (leverings)machine gestrooid zal worden. Al met al niets nieuws voor de nuchter denkende mens maar ditmaal dus ook als prominente trend op de agenda van dit mega event.
IBM´s positioneert z´n SOA verhaal alszijnde de ´slimme´ oplossing ten opzichte van (de dus dommere) van de concurrentie. Onderliggende trend is dat autonome IT trajecten ´uit´zijn en dat klanten leveranciers zoeken die SOA oplossingen implementeren in de context van specifieke requirements en branche specifieke best practices.
Het IBM Smart SOA verhaal omvat ruwweg de volgende kerndelen:1. Het delen van ervaringen, kennis en best practices 2. Voorzien in een rudimentaire methode die de gebruikers kunnen gebruiken om de requirements te stellen3. Een open, eerlijke benadering t.a.v. waar de technologie werkt en waar nietAlle discussies ten spijt, indien Business en IT samen gaan, leidt dat inderdaad vaak tot zeer goede resultaten. Al met al voor QNH koren op de molen, gezien de inborst van onze organisatie en de aansluitende visie op integratie. Door samen te werken, kennis en kunde te delen, komen we in 2009 weer een stap verder in de goede richting. Wordt vervolgd dus…..
vrijdag 26 september 2008
Betekenis toekennen
donderdag 25 september 2008
Produkt Oriented Architecture
Maar nergens wordt de vraag gesteld hoe het product tot stand komt. En niemand stelt de vraag of en hoe het product bijdraagt tot het eindproduct zoals dat door een klant wordt gebruikt.
Enfin ....... blijkbaar kun je een organisatyie inrichten door de producten als einddoel te nemen. Net zoals je de services of de processen als vertrekpunt kunt nemen.
Of is het van alles een beetje? Of kun je zelfs iets bedenken om al deze elementen met elkaar te matchen (verzamelingen en deelverzamelingen) waardoor je vanuit ieder gezichtspunt alles raakt?
1. Welk proces brengt wel product voort (of service)(wat is dan het fundamentele verschil tussen een product en een service?)?
2. Welk proces is 'hoofdverantwoordelijk' voor slechte/verkeerd/onvolmaakte producten?
3. Zijn er processen die niet bijdragen aan een product?
woensdag 24 september 2008
Een definitie van Enterprise Architectuur
Bron: wikipedia
Enterprise architecture is het vakgebied dat zich bezig houdt met het in samenhang ontwerpen van de organisatie in al haar aspecten.
Enterprise architectuur biedt organisaties een kader voor veranderen, neergeslagen in een samenhangende en consistente beschrijving van de gewenste situatie op hoofdlijnen. Deze beschrijving biedt harde en zachte grenzen die de ontwerpruimte op lagere niveau's zodanig in probeert te perken dat de veranderingen in lijn zijn met de doelstellingen van de organisatie als geheel. Enterprise Architectuur geeft daarmee richting en biedt concrete handvatten voor het toetsen van veranderingen. Enterprise architecture wordt dan ook vaak gezien als een belangrijk stuurinstrument.
Het vakgebied is dus (?) niet het eigendom van de ICT wereld. Ken ik het alleen daarvan omdat ik de verkeerde vakbladen lees. Hmm, stof tot nadenken en een reden om eens verder te kijken dan alleen de IT vakbladen.
Is een Enterprise Architect dan een bedrijfskundige, een verandermanager. Moet je kennis hebben van 'de meeste voorkomende organisatie inrichtingen?'
Dus de ICT architect gaat op de stoel van de CEO zitten (zoals Daan Rijsenbrij zich al afvroeg)
Ze vragen een enterpise architect:
Als senior consultant adviseer je onze relaties om met inzet van ICT de informatievoorziening goedkoper, flexibelere, overzichtelijker en bestuurbaar te maken. Jij ondersteunt de opdrachtgever met het verbeterproces én de inhoud.
Van onze nieuwe collega vragen wij:
Ruime werkervaring bij een adviesbureau, system integrator of software house en:
o een gedegen kennis en visie op ICT, (informatie) architecturen en enterprise architecturen
o grote affiniteit met bedrijfsprocessen
o ervaring met kwalitatieve en kwantitatieve kosten/baten analyse
Architectuur in de digitale wereld
Daan Rijsenbrij | |
Zaterdag, 13 September 2008 |