vrijdag 25 september 2009

Missie - een definitie

Een mission statement is een document waarin beknopt de doelstellingen van een bedrijf of organisatie worden beschreven. De Engelse term is ook in het Nederlandse taalgebied gebruikelijk.

Doelstelling
Hoe groter een organisatie wordt, des te diffuser kan de doelstelling van die organisatie zijn. De vele medewerkers hebben elk een eigen beeld van wat goed is voor het bedrijf en voor henzelf persoonlijk. Die beelden kunnen licht uiteenlopen en zelfs zeer sterk gaan divergeren. Ook de hele bedrijfscultuur kan diffuus zijn en niet overeenstemmen met rationele bedrijfsvoering: dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het aan klantvriendelijkheid ontbreekt. De cultuur van de organisatie maakt het haar dan nodeloos moeilijk succesvol te opereren.
Diffusie kan nog toenemen indien bedrijven fuseren: dan komen immers verschillende bedrijfsculturen en uiteenlopende opvattingen in één bedrijf bijeen, en de verschillen kunnen tot botsingen en managementproblemen leiden.

Om de cohesie en coherentie van het bedrijf of de organisatie te bevorderen, kan dan een mission statement worden opgesteld. Dit is het werk van management of directie, en van de organisatie zal het afhangen of en in hoeverre de werknemers, vrijwilligers of andere betrokkenen in de formulering worden gekend.

Opzet en inhoud
Een mission statement moet laagdrempelig zijn, voldoende ruim geformuleerd om flexibel werken mogelijk te maken, maar tegelijk voldoende eenduidig om een homogene bedrijfscultuur te bewerkstelligen. Een mission statement beantwoordt eigenlijk de vraag "waartoe zijn wij op aard"; bestaansrecht, welke rol heeft de organisatie in haar omgeving? Welke waarde creëert zij? Een mission statement is gelinkt aan een visie. De visie geeft weer welk standpunt de organisatie inneemt ten aanzien van realisering van de missie. Hoe denkt de organisatie de missie te realiseren?

Daartoe voldoet een goede statement aan een aantal criteria:
Beknoptheid – In een aantal slogan-achtige zinnen, die doorgaans op één A4'tje passen, wordt de bedrijfsfilosofie uiteengezet.
Doelstellingen – Er is een relatie naar de doelstellingen van de organisatie. De missie kan in die zin als een heel lange termijn doelstelling worden gezien.
Plannen – De doelen die men in de toekomst wil bereiken, de veranderingen of de vooruitgang, worden geschetst.
Betrokkenen – Aangegeven kan worden op welke klanten, belanghebbenden of anderen in de buitenwereld het bedrijf zich richt. Ook de verwachtingen die er van de medewerkers zijn, van hun instelling en hun bijdragen, kunnen worden geformuleerd

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mission_statement

Visie - definitie

Visie kan verwijzen naar:
Als visie gelijkstaat met een manier waarop iets gezien kan worden, dan betekent dat een vorm van perceptie die een persoon of groep heeft met betrekking tot een voorval of eigen ervaring. Perceptie is geparametriseerde dan wel gepersonificeerde kennis en dus subjectief in tegenstelling tot objectieve kennis, die in de wetenschap wordt nagestreefd.
Visie kan bij uitbreiding doorgaan voor:
eigen opvatting van feiten
een eigen opvatting op toekomstige ontwikkelingen
levensvisie of levensbeschouwing; zie ook filosofie en religie
visie (ethiek); standpunten die worden ingenomen binnen de ethische optiek
visie (bedrijfsleven); visie in het bedrijfsleven of van een overheidsorgaan

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Visie

donderdag 17 september 2009

Human Driven processen

EEN INLEIDING IN ONGESTRUCTUREERDE PROCESSEN
Verkrijg inzicht in uw ongestructureerde processen met de inzet van Human Process Management

BPM richt zich voornamelijk op vastomlijnde processen. Het merkwaardige is echter dat bijna 80% van de processen binnen een organisatie niet kunnen worden vastgelegd in een vooraf bepaald gestructureerd proces model, de hoeksteen van BPM. Deze ongestructureerde processen, door eindgebruikers gedreven en gericht op menselijke interactie, zijn sterk afhankelijk van stilzwijgend aanwezige kennis en indirecte factoren die bepalend zijn voor de levenscyclus van het proces.

"De uitdaging voor bedrijven is om te leren hoe om te gaan met ongestructureerde processen die nodig zijn voor het ondersteunen van kenniswerkers. Omgaan met deze processen heeft het potentieel een enorme kostenbesparing op te leveren voor elke onderneming aangezien deze kenniswerkers over het algemeen de duurste medewerkers zijn op de loonlijst...", Gartner

BPM richt zich voornamelijk op vastomlijnde processen. Het merkwaardige is echter dat over het algemeen bijna 80% van de processen binnen een organisatie processen zijn die niet kunnen worden vastgelegd in een vooraf bepaald gestructureerd proces model, de hoeksteen van BPM. Deze ongestructureerde processen, door eindgebruikers gedreven en gericht op menselijke interactie, zijn sterk afhankelijk van stilzwijgend aanwezige kennis en indirecte factoren die bepalend zijn voor de levenscyclus van het proces.

“Human Driven” werkstromen zijn processen waarin de deelnemers zich bezighouden met onderzoek-, analyse- of besluitvormingsactiviteiten. Sommige processen zijn semi-gestructureerd van betekenis en hebben een soort van vooraf bepaalde "zachte" structuur die meestal wordt beheerst door normstelingen en/of documenten met een beschrijving van de mogelijke werkwijze. Anderen zijn volledig ad-hoc, worden vastgesteld door de eigenaar en onmiddellijk gestart zonder enige vorm van herhaling of opeenvolgende proces momenten.

Met andere woorden, menselijke processen zijn processen die sterk afhankelijk zijn van interacties tussen mensen. Dit wordt ook wel “onzichtbare interactie” (Tacit Interactions) genoemd om een onderscheid te maken tussen routinematige, vooraf bepaalde transacties en interacties die sterk afhankelijk zijn van de subjectieve inschatting en context. Andere termen die worden gebruikt voor de beschrijving van dit soort processen zijn ongestructureerde processen, ad-hoc processen of kenniswerken.

Ongeacht de naamgeving, komen zowel de analisten als de organisaties tot de realisatie dat deze onzichtbare interacties het grootste deel van de processen uitmaken in organisaties.

bron: http://www.kennisportal.com

Een BOA rond je schouder

BUSINESS ORIENTED ARCHITECTURE (BOA) Concurrentievoordeel door combineren van BPM en SOA Hans van Krevel, Lida Zantop, Business Oriented Architecture (BOA)
De voordelen van een combinatie van SOA en BPM worden in dit artikel in detail besproken. Ook zullen we laten zien hoe leidende bedrijven hebben erkend dat het implementeren van zowel BPM als SOA unieke mogelijkheden heeft opgeleverd.

Inleiding
Al een aantal jaren geven CIOs en IT Managers Business Process Improvement, het verbeteren van de bedrijfsprocessen, de hoogste prioriteit binnen hun IT organisatie. Dit heeft geleid tot een vernieuwde focus op de kernprocessen binnen het bedrijf hoe ze worden uitgevoerd, hoe ze verbeterd kunnen worden en hoe snel ze gewijzigd kunnen worden. Het slagen bij procesverbeteringen vereist een gecoördineerde inspanning en communicatie tussen groepen in het gehele bedrijf van afdelingsmanagers tot aan software ontwikkelaars. De discussies die zij voeren zullen variëren van KPI metrics, welke activiteiten door wie worden uitgevoerd tot aan welke data vereist is van bestaande systemen.
Tegenwoordig zijn de IT afdelingen bezig de architectuur en de gereedschappen/ instrumenten te installeren die hun bedrijf in staat zal gaan stellen de procesverbeteringen te ondersteunen. In veel gevallen hebben ze daarbij gekozen voor een Service Oriented Architecture-aanpak (SOA) waarmee ze hun kerntechnologie kunnen herstructureren zodat deze de nieuwe gebruikspatronen kan weerspiegelen. Terwijl de meeste bedrijven de inzet van SOA hebben gebruikt om data integratie en systeem rationalisatie te ondersteunen, levert SOA een zeer goede basis voor de toekomstige proces verbeteringsinitiatieven. De voordelen die SOA biedt vereenvoudiging, flexibiliteit, consistentie, gemak voor veranderingen zal IT helpen bij het implementeren van procesverbeteringen.

Echter, SOA is maar een deel van het verhaal. Hoe waardevol ook, SOA en al diens instrumentaria zijn nog steeds fundamenteel gericht op de techniek. Per definitie presenteert SOA een atomaire kijk op de functies en de data die een bedrijf ondersteunt. Zou je een lijnmanager een lijst van services presenteren, dan zou deze niet weten hoe deze services gebruikt kunnen worden om procesverbeteringen door te voeren. De service georiënteerde context is een deel van de procesverbeteringsvergelijking, maar heeft zeker een partner nodig.

Vooruitstrevende IT afdelingen erkennen sinds enige tijd de noodzaak van het uitrollen van Business Process Management (BPM) technologie en de daarbijhorende methodologieën om procesverbeteringen mogelijk te maken. Ze zijn het eens met het feit dat indien ze de bedrijfsafdelingen BPM zouden geven, ze hun bedrijf een voorsprong verstrekken op de concurrentie in het aansturen naar procesverbetering. Dit concurrentievoordeel wordt gerealiseerd door zelfvoorzienende ontdekking van processen, een betere prioriteitenstelling van eisen en verzoeken aan technische teams, een efficiëntere omgeving voor samenwerking en de mogelijkheid de eisen in de SOA laag te verankeren.

In dit artikel zullen we de voordelen van een combinatie van SOA en BPM in meer detail bespreken en zullen we laten zien hoe leidende bedrijven hebben erkend dat het implementeren van zowel BPM als SOA unieke mogelijkheden heeft opgeleverd. Echter voordat we de voordelen kunnen bespreken, is het belangrijk om te begrijpen hoe een dergelijke combinatie van BPM- en SOA-architectuur er op hoog niveau uitziet. Het is namelijk deze gecombineerde architectuur die bedrijfsprocesverbeteringen zal bewerkstelligen.

bron: http://www.kennisportal.com

zaterdag 4 juli 2009

BPM aftrap

Scope:
- houdt zich bezig met het vastleggen, analyseren, veranderen, vernieuwen en verbeteren van bedrijfsprocessen
- draagt het procesdenken uit.

Overtuiging:
- is een manier van kijken naar de ordening van activiteiten binnen een organisatie,
- vraagt aan eenieder om de ordening van een bedrijf in termen van divisies, business lines, business units en functies los te laten
- is vooral een veranderkundige discipline
- een proces dient als als drager van een dienst, het proces draagt de inhoud, inhoud wordt op het juiste moment toegevoegd door de medewerker. De manager draagt zorg voor de inhoudelijke ontwikkeling van een medewerker en organiseert dat de juiste medewerker op het juiste moment aanwezig is om een dienst te leveren.

Toegevoegde waarde:
- direct inzicht in de totstandkoming van een dienst,
- mogelijkheid van sturen,
- meetgegevens ontdekken,
- nieuwe diensten introduceren, bestaande diensten wijzigen,
- vergroten van de wendbaarheid, transparant

Komt historische voort uit:
- toenemende arbeidspecialistie op individueel en collectief niveau
- fusies, overnames, splitsingen, samenwerkingsverbanden
- als tegenreactie op impliciete kennis (zoals belegd 'tussen de oren' en 'in applicaties'
- als hulpmiddel voor balanced scorecard

Verondersteld:
- procesmanagers
- afbeeldingen (procesflows)
- registratie van activiteiten in termen van kosten (activiteiten en grondstoffen)

donderdag 28 mei 2009

TOGAF

Standaardraamwerk richt zich op procesmatige kant ict-architectuur - ‘Togaf gaat het maken’

Bij het ontwerpen van een huis wordt niet uitgegaan van het proces van de bouw zelf. Met ict-architectuur is dat niet anders. Togaf moet daar verandering in brengen.
Bij het ontwerpen van een huis wordt niet uitgegaan van het proces van de bouw zelf. Met ict-architectuur is dat niet anders. Togaf moet daar verandering in brengen.

The Open Group Architecture Framework gaat dé architectuurstandaard worden, zo is de overtuiging van Tom van Sante. “Er zijn meer frameworks, maar alleen Togaf heeft oog voor de procesmatige kant van architectuur. Bovendien is het een open standaard, waardoor ook wij invloed kunnen uitoefenen.”Tom van Sante is bij Getronics PinkRoccade verantwoordelijk voor de invoering van The Open Group Architecture Framework (Togaf). Ook is hij sinds kort bestuurslid van Togaf. Getronics PinkRoccade is ruim een jaar geleden speciaal lid geworden van The Open Group om te kunnen meediscussiëren over de architectuurstandaard. "Wij hameren er nu bijvoorbeeld op om met een boek vol praktijkvoorbeelden te komen van organisaties die Togaf hebben toegepast. Want daaraan bestaat grote behoefte.

In 2008 moet dit gestalte krijgen", aldus Van Sante.Samen met onder meer Janine Kemmeren, 'enterprise architect' bij Getronics PinkRoccade, heeft hij een boek (TOGAF The Open Group Architecture Framework, A Management Guide; Van Haren Publishing) over Togaf geschreven. Met als doel aan het algemeen management duidelijk te maken waar het om gaat, want juist het bedrijfsbelang moet de architectuur dicteren. Kemmeren vertelt dat haar bedrijf in het recente verleden altijd 'March' (Methodische aanpak Architectuur) gebruikte, maar dat juist de procesmatige nadruk van Togaf de doorslag heeft gegeven om voor dit framework te kiezen. "Bovendien is het een open standaard, dus is er geen harde binding meer tussen klant en leverancier. Niemand zit te wachten op een leveranciersafhankelijke situatie, een 'vendor lock-in'. Overigens kunnen we MArch nog steeds gebruiken als een set hulpmiddelen binnen Togaf. Ze sluiten goed op elkaar aan."

BouwkundigeVan Sante, die ooit als bouwkundige is afgestudeerd, maakt een vergelijking met de bouw om het verschil in architectuurbenadering te duiden. "Iemand die een huis ontwerpt, beschrijft vooral hoe het moet worden gebouwd en uit welke materialen. De meeste architectuurframeworks zitten op dat niveau: de beschrijving van een systeem. Maar wij beschouwen architectuur meer in de zin van het werk dat een bouwkundige nog meer verricht om dat ‘systeem' te realiseren. Zonder het proces om van droom tot werkelijkheid te komen, heeft architectuur geen zin. Een enterprise architect geeft, vanuit de wensen van de bedrijfsvoering en vanuit wet- en regelgeving, aan welke randvoorwaarden er zijn.

Hij begeleidt het proces om al die wensen en eisen boven tafel te krijgen en zorgt ervoor dat die worden nageleefd. Als de randvoorwaarden bekend zijn, dan kunnen anderen deelsystemen maken die passen binnen de architectuur."Hij haalt een recente studie aan van Infosys, gebaseerd op gesprekken met hoger it-personeel, over de ontwikkeling van 'enterprise architecture'. "Infosys meent dat 'enterprise architecture' in zijn volgende evolutionaire fase zich omvormt naar een middel om bedrijfsstrategieën te implementeren. EA krijgt een nieuwe definitie, waarbij zij losbreekt van haar IT-centrische rol en de interactie tussen alle eenheden en middelen binnen organisatie regisseert. Zij creëert waarde voor de organisatie door een goede samenwerking te regelen met bedrijfspartners en klanten. Ik kan me goed vinden in die waarneming. Het mooie van Togaf is dat het aangeeft hoe je dat dan moet doen."

Volgens Kemmeren hoeven klanten niet meer overtuigd te worden van het nut om onder een architectuur te werken. "Maar vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen. Wij helpen nadenken over de hoofddoelstellingen van IT, over hoe je moet aanhaken aan de bedrijfsvisie. Je moet dat 'top down' doen. En eigenlijk moet het initiatief vanuit de commercie komen; daar moet de discussie beginnen, daar moet de visie ontstaan." Zij geeft toe dat het een lastig traject is, omdat de winkel open moet blijven. "Organisaties hebben al heel veel systemen. Die moeten blijven draaien. Later kun je nagaan of zij passen binnen de blauwdruk die je gaat ontwikkelen." Recente ontwikkelingen als een 'service oriented architecture' (soa) en 'software as a service' (saa) kunnen een uitwerking zijn binnen de 'enterprise architectuur'. Zij vertelt wel dat deze methoden, evenals 'business process management' (bpm) en 'business intelligence (bi) een aanjager zijn om de architectuurdiscussie eens goed te voeren binnen organisaties.
Andere manier van denken

De Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (Nora) - in wording - beschrijft de referentiearchitectuur voor de elektronische overheid. Van Sante haalt Nora aan om aan te geven dat Togaf hier kan helpen de volgende stap te zetten. "Nora blijft ook nog steken in het beschrijvingsproces. Zij beschrijft de wenselijke situatie, maar daarmee ben je er niet. Je moet ook weten hoe je die wenselijke situatie bereikt, welke processen daarvoor nodig zijn, hoe je die kunt borgen. Dat kan met Togaf", aldus Van Sante. Hij vertelt dat het framework een andere manier van denken vergt bij de architecten: niet meer vanuit de technologie, maar juist vanuit de bedrijfsdoelstellingen, en niet meer vanuit een statische ontwerpsituatie, maar vanuit een constant proces.The Open Group werkt op dit moment aan een nieuwe versie (8.1.1) van Togaf, waarin bijvoorbeeld een aantal referentiemodellen wordt vernieuwd en uitgebreid. In het model ontbreekt nog een volwassenheidsschaal. Getronics PinkRoccade bespreekt in de discussiegroepen de mogelijkheden om die in te brengen.

Programma van eisen
Tijdens het gesprek halen Tom van Sante en Janine Kemmeren steeds de grafiek tevoorschijn waarin de fasen van de architectuurontwikkelmethode zijn beschreven. De eerste vier zijn ‘architectuurvisie', ‘business architectuur', ‘informatiesystemen architectuur' en ‘technologiearchitectuur'. "Dat zijn de beschrijvingen. Ook Nora komt niet verder dan dat", verklaart Van Sante. Togaf beschrijft nog meer fases: ‘kansen en oplossingen', ‘migratieplanning', ‘implementatie en beheer', ‘management van veranderingen in architectuur'. Al deze onderdelen cirkelen rond de bol met ‘requirements management' (beheer van het programma van eisen). In het geheel is de Deming-cirkel (over de invulling van een kwaliteitssysteem) opgenomen, zodat de processen steeds worden geëvalueerd en, indien nodig, aangepast.

bron: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beleid/2339857/2379250/togaf-gaat-het-maken.html

vrijdag 17 april 2009

Enterprise Architectuur in opmars

EAM2009: "Enterprise Architectuur in opmars" vindt plaats op woensdag 27 mei 2009

Het ontwerpen en inrichten van een flexibele organisatie, waarin alle onderdelen van die organisatie effectief samenwerken, wordt steeds belangrijker om organisaties succesvol te laten zijn. Enterprise architectuur biedt organisaties een effectief ontwerp- en inrichtingskader, en is daarmee een vertrekpunt voor bijvoorbeeld business process management en service oriëntatie. Daarnaast is enterprise architectuur nauw verbonden met requirementsmanagement, waardoor techniek en business op elkaar afgestemd blijven. Kortom, volop interessante en relevante ontwikkelingen rond enterprise architectuur! Ook internationaal staat enterprise architectuur sterk in de belangstelling.

De nieuwe editie van TOGAF (versie 9), het architectuurraamwerk van de Open Group, is begin 2009 verschenen. ArchiMate is als modelleertaal voor enterprise architectuur door The Open Group als standaard geadopteerd. Veel bedrijven, zowel nationaal als internationaal, implementeren en gebruiken enterprise architectuur op basis van TOGAF en ArchiMate.

bron: http://www.eam-congres.nl/

Business/IT Fusion

Business/IT Fusion in de praktijk - Het afstemmen voorbij

Fusion gaat over het integreren van IT in de business. Het is een recept voor business integratie en innovatie. Maar wat zijn de ingrediënten voor Fusion en hoe realiseert u dit proces?
Waarom dit seminar?Nooit eerder werd de IT-wereld met zoveel uitdagingen geconfronteerd en nooit werden de rol van IT en de rol van de CIO meer aan de orde gesteld dan vandaag. Dit dilemma is een indicatie voor de drastische veranderingen die zich aandienen op het vlak van IT: een volledige herpositionering van IT en de behoefte aan een nieuwe soort IT-professionals om deze uitdagingen de baas te kunnen.

In veel bedrijven is er weinig vertrouwen tussen de Business en IT en een klein incident volstaat om de incompetentie van de technologie afdeling te bewijzen. De rol van de IT-professional –en in het bijzonder de rol van de CIO- wordt door iedere business verantwoordelijke in een organisatie met het vergrootglas gevolgd. Dit is geen verrassing aangezien slechts 25% van de IT-projecten als succesvol wordt beoordeeld en er miljarden worden uitgegeven aan slecht uitgevoerde technologieprojecten (volgens bijvoorbeeld Gartner en Standish Group).
De afgelopen 30 jaar zijn er heel wat fantastische modellen ontwikkeld over de relatie tussen Business en IT. Ondanks deze modellen is er geen noemenswaardige verbetering merkbaar in het vertrouwen tussen Business en IT. Integendeel: in de meeste bedrijven is de relatie tussen Business en IT nog nooit zo vertroebeld geweest.

Zo komen we tot een fundamenteel dilemma: nooit eerder waren er meer IT-uitdagingen dan nu en tegelijkertijd is het vertrouwen tussen Business en IT volkomen zoek.
Wat leert u tijdens dit seminar?Gedurende meer dan 15 jaar is het concept van ‘afstemming’ (Alignment) tussen business en IT bestudeerd. Alignment gaat over de relatie, de positionering en de rolverdeling tussen de IT-afdeling en de verschillende bedrijfsfuncties. Er werden modellen bedacht, verhandelingen geschreven, patronen geïdentificeerd. Eenieder kent de mechanismen van Alignment tot in het kleinste detail, en toch is de relatie tussen business en IT in de meeste bedrijven ronduit slecht. Mag u daaruit concluderen dat Alignment heeft gefaald?

Men gelooft dat Fusion het nieuwe concept is en daarmee wordt niet bedoeld dat Fusion een nieuw woord is voor Alignment. Alhoewel het onderliggende principe hetzelfde blijft, heeft Fusion een sterkere en krachtigere betekenis. Terwijl Alignment een samenwerking tussen twee partijen impliceert, veronderstelt Fusion een sterkere convergentie tussen beiden, zelfs een samensmelten van beiden.
Fusion is het integreren van IT in de Business. IT wordt in dit concept niet langer als een leverancier beschouwd maar maakt integraal deel uit van de Business, wat veel meer mogelijkheden oplevert. Immers, in plaats van energie te verspillen aan de strijd tussen IT en de Business, kan de energie nu worden aangewend om IT professionals te laten samenwerken met de Business om zo betere resultaten te behalen.
Fusion is het resultaat van een versmelting tussen Business en IT met de bedoeling vernieuwende en geïntegreerde business modellen te realiseren. In plaats van IT als een staffunctie te zien, plaatst Fusion IT in het hart van de Business en betrekt het IT bij de strategische en operationele functies van de Business.

Met Fusion kunnen bedrijven zich focussen op technologische innovatie eerder dan technologie te beschouwen als een middel om kosten te besparen. Dankzij Fusion zullen er nieuwe bedrijven verrijzen die technologie zullen gebruiken voor pro-actieve, strategische en innovatieve functies in plaats van louter uitvoerende doeleinden te dienen. Fusion zal bedrijven toestaan om zich te richten op de maximale meerwaarde van technologische innovatie. Deze nieuwe manier van denken over IT heet IT 2.0. Het is tijd voor een grote IT-transformatie. Het is tijd voor de “grote sprong voorwaarts”. Gedurende jaren hebben CIO’s IT gerund als een ondergronds leger van uitvoerende specialisten, goed verborgen in de kelders van de organisaties. Dit leger van vakmannen behoort voorgoed tot het verleden.

Leer meer over Business/IT Fusion, het potentieel van deze nieuwe denkwijze en de nieuwe rol van IT (en van de CIO) tijdens dit seminar gepresenteerd door Peter Hinssen. Dit seminar is gebaseerd op Peter´s nieuwe boek “Business/IT Fusion. Hoe verder te kijken dan Alignment en IT omvormen in uw organisatie” (uitgegeven door Mach Media NV, ISBN: 9789081324236). U krijgt dit boek gratis bij deelname aan het seminar. Het is een uitstekend geheugensteuntje bij wat u leert en aangereikt wordt tijdens het seminar. Bovendien is het een schitterend hulpmiddel om Business/IT Fusion in uw bedrijf te implementeren en uw IT-organisatie te transformeren.

Tijdens dit seminar krijgt u antwoord op de volgende vragen:• Wat is Business/IT Alignment? Wat is Business/IT Fusion en wat is het verschil tussen beiden?• Hoe zal de nieuwe IT-organisatie eruit zien?• Hoe zal deze functioneren, en vooral hoe zal de relatie met de business en de leveranciers verlopen?• Hoe kunt u “Intelligent Governance” implementeren en evolueren van een budget-focus naar portfolio-focus?• Welke mensen zijn er nodig om deze nieuwe IT-organisaties vorm te geven?• Over welke vaardigheden en competenties moeten deze mensen beschikken?• Betere afstemming door betere communicatie: hoe doet u dit in de praktijk?• Hoe realiseert u deze nieuwe samenwerking tussen Business en IT en hoe kunt u die onderhouden?

Bron: http://www.arrayseminars.nl

BPM Maturity check

Citaat site:

De markt stelt voortdurend nieuwe eisen aan uw dienstverlening. Toeleveranciers veranderen hun procedures regelmatig. Klanten worden veeleisender, medewerkers eisen inzicht in de resultaten van hun werkzaamheden. Wettelijke regelingen veranderen met regelmaat en innovaties zijn aan de orde van de dag.
Om concurrentievoordeel te behouden in deze competitieve, snel veranderende omgeving moet uw organisatie kunnen vertrouwen op flexibele, transparante en efficiënte bedrijfsprocessen.
De Business Process Management (BPM) Maturity Check van IDS Scheer laat zien hoe volwassen uw organisatie omgaat met het managen van haar bedrijfsprocessen. Op een schaal van 1 tot 5 geeft deze quick-scan aan hoe uw organisatie functioneert en wat uw positie is ten opzichte van de benchmark. Ook leert u welke acties er nodig zijn om een hoger BPM-niveau te bereiken en zo als organisatie verbeterpotentieel te realiseren én kosten te besparen

Bron: http://www.bpmmaturity.nl/

BPMN 1.1 in de praktijk

Seminar 'BPMN 1.1 in de praktijk'

BPMN staat voor “Business Process Modeling Notation”. Deze notatie is uitgegroeid tot dé standaard voor het modelleren van bedrijfsprocessen. Door de toepassing van grafische voorstellingen begrijpen organisaties hun interne bedrijfsprocedures beter en kunnen ze er op een gestandaardiseerde manier over communiceren.Ook maken deze grafische voorstellingen het gemakkelijker om inzicht te krijgen in samenwerkingsverbanden en zakelijke transacties tussen verschillende organisaties. Hierdoor verwerven organisaties beter begrip van hun processen en alle deelnemers daaraan en kunnen ze zich snel aanpassen aan nieuwe interne en B2B situaties (bron: BPMN.org).Het seminar is een inleiding tot het “Business Process Modeling Notation” formaat. Het zal BPMN positioneren als de tweede laag van de 3D bedrijfsblauwdruk van de organisatie. Deze laag bevindt zich tussen de eerste (visie) en de derde laag (Low Level BPM, notificatie in UML). Dit seminar zal de volledige syntax van BPMN bespreken alsmede de relatie met UML – wanneer gebruik ik wat?

Het seminar helpt deelnemers tegemoet te komen aan de toenemende eisen in bedrijfsprocesmodellering, vooral voor business process reengineering. BPMN kan gebruikt worden voor het modelleren van een AS-IS en TO-BE situatie. De BPMN-diagrammen gemodelleerd met voldoende precisie en detail kunnen worden gebruikt om automatisch - naast andere technologieën - BPEL (Business Process Execution Language) code te genereren voor de uitvoering van processen. Vóór BPMN bestond er geen standaard modelleringsmethode die deze facetten behandelt.

Dit seminar is bedoeld voor ondernemingen en overheidsorganisaties die een formele manier zoeken om elk aspect van hun bedrijfsprocessen met inbegrip van bedrijfsactiviteiten, organisatie, berichten inclusief hun doorstroom, deelnemers en regels te beschrijven, alsmede voor projectgroepen die op zoek zijn naar een betere manier van communicatie tussen technologie en business. Hieronder vallen onder meer de volgende functies:- Proces en business modelers - BPM projectgroepen- Enterprise architecten- Business & systeemanalysten- Business Process eigenaars

Bron: http://www.arrayseminars.nl

woensdag 25 maart 2009

Vacature Business Consultant Enterprise en Ketenarchitectuur

Wil jij grote bedrijven en overheidsorganisaties helpen beter in te spelen op veranderingen (enterprise agility) door het realiseren van een enterprise architectuur of ketenarchitectuur en het inrichten van het proces voor 'werken onder architectuur'?
Onze opdrachtgevers worden veelvuldig geconfronteerd met de vraag hoe zij hun werkprocessen en informatiehuishouding optimaal in kunnen richten. Als business consultant weet jij complexe zaken terug te brengen tot de essentie, en te vertalen naar een breed gedragen (service oriented) architectuur. Daarnaast begeleid je de klant in het succesvol implementeren van architectuur(denken) in de organisatie: werken(d) onder architectuur.
Van onze nieuwe collega vragen wij
Ruime werkervaring bij een adviesbureau, grote private of publieke organisatie
Ervaring in het opstellen van enterprise of ketenarchitecturen
Analytische vaardigheden om complexe klantvraagstukken te vertalen naar efficiënte informatie- en applicatiearchitecturen
Kennis en ervaring in het toepassen van meerdere architectuurmethoden, –technieken en -ontwikkelingen zoals TOGAF, ArchiMate, DYA, NORA en MARIJ
Een succesvol afgeronde academische opleiding, bij voorkeur op het raakvlak van business en ICT
Initiatief en gewend zijn resultaatgericht te adviseren
Als natuurlijk gesprekpartner op hoger managementniveau kunnen optreden

bron: www.vka.nl

Opleiding Business Consultant

Deze opleiding richt zich voornamelijk op mensen die reeds enkele jaren ervaring hebben in de ICT. De opleiding richt zich op de vergroting van de vaktechnische competenties en de ontwikkeling en verbetering van de voor de functie benodigde gedragscompetenties.

De in de opleiding behandelde vaktechnische competenties zijn:
Kennis van de interne organisatie, strategie, doelstellingen, inrichting en bedrijfsprocessen, financiële besturing en ICT-systemen.
Kennis en vaardigheid van management technieken en trends daarin.
Kennis van architectuurprincipes.
Kennis van methoden en technieken t.a.v. inrichten van bedrijfsprocessen en ICT.

De in de opleiding behandelde gedragscompetenties zijn:
Visie.
Oordeelsvorming.
Organisatiesensitiviteit.
Adviseren.
Overtuigingskracht.
Klantgerichtheid.

bron: www.cco.nl

vrijdag 20 maart 2009

MVS - voorbeeld 1

Missie
Klinkt bekend?
“Wat is eigenlijk onze core business?”
“Wat willen we eigenlijk betekenen voor onze klanten?”
“Het lijkt wel of we álles verkopen. Wat doen we nu niet?”
Waarom een missie?Omdat u een missie aangeeft waar u het allemaal voor doet. Wat is de grote opdracht?Omdat een missie kaders aanbrengt. Je kunt niet alles zijn voor iedereen.Omdat een missie mogelijkheden creëert. Een goede missie geeft focus bij het verwezenlijken van uw visie en een houvast bij marketing en innovatie.
Vier misvattingen over missie1. een missie is een slogan, en moet vooral kort en catchy geformuleerd worden2. een missie verandert om de zoveel jaar3. een missie is een heel verhaal over wat de organisatie allemaal doet4. kleine organisaties hebben geen missie nodig

Visie
Wel eens om u heen gehoord?
“Waar gaan we nou eigenlijk naar toe met deze organisatie?”
“Waar staan we nu over een paar jaar?”
“Ik heb geen idee waar de directie naar toe wil.”
Thalatta's visie op visieHet Engelse woord vision betekent niet alleen visie, maar ook visioen . Daarom ontstaat er vaak verwarring over het woord visie. Veel mensen denken bij visie aan de situatie hier en nu. Thalatta ziet visie als een toekomstvisioen, een droombeeld van hoe het moet worden. Maar visie is ook een bestemming, een destination statement.
Waarom werkt visie?Visie zorgt voor inspiratie en houvast. Als je opschrijft waar je naar toe wil, wordt de visie concreet, zichtbaar en meetbaar. Vanuit je visie schrijf je je plannen zo op

Waarden
Herkent u deze geluiden?
“We willen wel groeien, maar het mag niet ten koste gaan van de identiteit.”
“Waarom op die manier? Dat hoort typisch bij onze organisatie.”
“Hoe leggen we nieuwe medewerkers nu uit wie we zijn en waar we voor staan?”
Wat zijn waarden?Waarden zijn de elementen waaruit een organisatiecultuur is opgebouwd. De kernwaarden definiëren de 'persoonlijkheid' van een organisatie.
Waarden hebben waardeOrganisaties die hun kernwaarden op papier zetten, presteren beter dan andere organisaties. Bovendien ondersteunen kernwaarden uw marketing. Waarden en missie zijn de basis van uw merk. Zo voorkomt u discussie bij personeelsadvertenties, bedrijfsbrochures en andere communicatie-uitingen.

bron: http://www.thalatta.nl

woensdag 11 maart 2009

BPM - Lombardi


Lombardi TeamWorks
Met TeamWorks verkrijgt u efficiënt verandermanagement, end-to-end controle en zichtbaarheid over al uw procesinstanties en een volledig schaalbare bedrijfsoplossing.
TeamWorks bevat vooruitstrevende collaboratiemiddelen, een volwaardige en volledige Microsoft Office integratie, gebruiksvriendelijke modelerings tools, en allerhande simulatie mogelijkheden. TeamWorks bespaart u tijd en inspanning bij elke stap in uw ontwikkelingstraject - van analyse tot testen en implementatie.
Toonaangevende onderzoeksorganisaties als Gartner en Forrester Research erkennen Lombardi Software als een leider op het gebied van BPM software voor Global 2000 ondernemingen.
TeamWorks belangrijkste functies:
Process Modeler
Process Optimizer
Service Modeler
Process Inspector
TeamWorks Rule Service
TeamWorks Portal
TeamWorks Console
Process Coaches
Core Components


bron: www.you-get-com

Architectuur


Architectuur
Het ontwerpen van uw bedrijf
Als je in het normale leven ergens naar toe wil, kan het noodzakelijk zijn om een goede kaart te hebben. In het bedrijfsleven is dat niet anders. De kaart die hier ingezet wordt is Enterprise Architectuur.
Met EA en al diens sub-domeinen zoals Data Architectuur, Service Architectuur, Integratie Architectuur, Bedrijfs Architectuur en Proces Architectuur kan uw onderneming zijn visie, strategie en doelstelling neerleggen in gestructureerde overzichten. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt als richtlijnen in de operationalisering van de strategie.
bron: www.you-get.com
You Get kan u helpen en adviseren op alle architectuurgebieden, maar is ook in staat om een volledige architectuur te ontwerpen, in te vullen en vervolgens te implementeren in uw organisatie. Wij gebruiken best practices en bekende raamwerken en methoden zoals Zachman, Togaf, Archimate en DYA om uw architectuur vast te leggen en te documenteren. Indien gewenst kan er gebruik gemaakt worden van "best of breed" tooling zoals Mega Architecture om de documentatie in vast te leggen. Op deze wijze is het mogelijk om de architectuur op relatief eenvoudige wijze uit te rollen in de gehele organisatie door de inzet van een gedeelde repository

maandag 9 maart 2009

Archimate

ArchiMate
Snel en flexibel reageren op wijzigende klantbehoeften en bedrijfsdoelen is voor organisaties van groot belang. Deze wijzigingen beïnvloeden de gehele keten van activiteiten en inrichting van een organisatie: van de organisatieprocessen tot de structuur van het computernetwerk. Maar hoe zorg je ervoor dat de veranderingen niet tot chaos leiden? Hoe zorg je voor een stabiele ontwikkeling? "Werken onder architectuur" is hier het sleutelbegrip. ArchiMate is een geïntegreerde architectuuraanpak die de samenhang tussen verschillende bedrijfsdomeinen beschrijft en visualiseert. Met deze geïntegreerde bedrijfsarchitecturen kunnen belanghebbenden de gevolgen van beslissingen en veranderingen over de gehele breedte van hun organisatie overzien, plannen en communiceren.

Bedrijfsarchitectuur Bedrijfsarchitectuur of 'enterprise architecture' bestaat uit een consistent geheel van principes, methoden en modellen voor het ontwerpen en realiseren van processen, informatievoorziening, technische infrastructuur en organisatorische inrichting. Binnen bedrijven komen verschillende architectuurdomeinen voor, zoals bedrijfs-, proces-, applicatie-, informatie- en technische architecturen.
Integratie en communicatieArchiMate brengt de integratie tussen architectuurdomeinen tot stand. Met een architectuurtaal en visualisatietechnieken die de samenhang en relaties tussen de verschillende domeinen in kaarten brengen, voorziet ArchiMate de enterprise-architect van eenduidige instrumenten ter ondersteuning en verbetering van het architectuurproces. Zulke instrumenten moeten de architect ook helpen in de communicatie met andere belanghebbenden, zoals managers en software-ontwikkelaars. ArchiMate heeft deze resultaten in diverse praktijksituaties bij de betrokken bedrijven getoetst.
Gebruik en ondersteuning Inmiddels wordt ArchiMate door meer dan 50 organisaties in de praktijk toegepast en wordt het door diverse leveranciers van consultancy en tools ondersteund.
Meer informatie over ArchiMate?De ArchiMate standaard wordt nu beheerd door het ArchiMate Forum van The Open Group, met een zeer actieve gebruikersgemeenschap. Meer informatie over de taal, zijn gebruik en ondersteuning in de praktijk is te vinden op www.archimate.org.

bron: http://www.telin.nl/index.cfm?ID=252&context=253&language=nl

woensdag 4 maart 2009

Job description Business Architect

Business Architect met een goede kennis van Enterprise architecture :ORQ11891 with a company in the following sector: Overheidssector in Brussel. Duration: 6 maanden + Start date: 26-JAN-09 Short Description : Ter versterking en ondersteuning van het Enterprise Architectuur team zijn weop zoek naar een ervaren Business Architect.In het EA team help je het enterprise model opstellen en onderhouden op hetjuiste abstractieniveau. De informatie in dit enterprise model vertrektvanuit een 'business strategy view' die tactische en strategische doelenbeschrijft. Echter de focus ligt momenteel niet op de 'strategy view' maarop de lagen die er uit voort vloeien. business capability view': beschrijft de primaire business functies en maptdeze op de delen van de organisatie die deze functies uitvoeren. Dit wordtook wel de citymap genoemd.business process view': beschrijft de primaire processen in de business overde delen van de organisatie heen.business knowledge view': beschrijft de woordenschat van vdab, ook wel hetbusiness informatie model genoemd.organizational view': beschrijft de verschillende rollen en de relatiestussen rollen. Required Skills : UML, Methodologieen:RUP, Prince2, PmBok, Analyse : Catalysis, Testing, Agiledevelopment, Change management, Architectuur raamwerken (Togaf, Zachman, DYA)SOA BPMN, Kennis hiervan is een must gezien het beschreven takenpakket

donderdag 26 februari 2009

BPM en van alles er omheen

Excellent produceren en leveren van producten en diensten kan alleen maar met beheersbare, doelmatige en efficiënte processen die zijn afgestemd op de markteisen en uw eigen specifieke bedrijfssituatie. Symbiotic heeft een uitgebreide en jarenlange ervaring met de inrichting van procesgericht management op strategisch niveau, de optimalisatie ervan op tactisch niveau, en de invoering van procesgericht information management op operationeel niveau

Business Proces Management betekent het continu sturen op de uitvoeringsresultaten van bedrijfsprocessen, gericht op het leveren van toegevoegde waarde en het voldoen aan de verwachtingen van interne en externe klanten. Business Process Management is een management concept voor de continue verbetering van de bedrijfsvoering. De turbulentie op de markten en het opereren in een netwerk van klanten, leveranciers en concurrenten eisen van de organisatie immers een betere prestatie op het vlak van efficiency, effectiviteit, kwaliteit en innovatief vermogen.

Symbiotic ontwikkelt samen met u een architectuur voor integratie en ondersteuning van ùw bedrijfsprocessen. Dit kan een concept zijn voor integratie van de kernprocessen in de back-office (ERP), voor de optimalisatie van front-office processen (CRM), voor de inrichting van processen voor electronisch zakendoen met klanten en partners (SCM).

Enterprise Application Integration (EAI) is het integreren van verschillende systemen tot virtueel één systeem.
Dit is slechts een greep uit de oplossingen die de uitvoering van uw bedrijfsprocessen op efficiënte wijze ondersteunen.
De uiteindelijke oplossing is dus een symbiose van het concept van het “Process Enterprise Model” met de meest geschikte informatiesystemen - pakketten of maatwerk.
Implementeren is veranderen. Symbiotic voert zelf de implementatie uit en begeleidt u ook bij de cultuur- en organisatieveranderingen die gepaard gaan met de implementatie. Voor verbetering van uw bedrijfsvoering en procesprestaties zult u veel meer moeten veranderen dan uw informatievoorziening.

"Change Management" is het veranderen en innoveren van processen en systemen. "Verandering” roept dikwijls grote weerstand op in een organisatie. Om deze "organisatorische” weerstand alsook de draagwijdte van deze veranderingen in goede banen te leiden, is 'Change Management' cruciaal. Door het invoeren van geschikte managementvaardigheden en het opzetten passende organisatiestructuren, procedures, bedrijfsprocessen, in relatie tot de aanwezige bedrijfscultuur, kunnen ICT-systemen helpen bij het succesvol realiseren van proces- en businessinnovatie.

In nogal wat bedrijven komt de daadwerkelijke benutting van alle mogelijkheden van een informatiesysteem vaak pas in de optimalisatiefase aan bod; medewerkers zoeken in hun processen voluit ondersteuning in de beschikbare systeemfunctionaliteiten.Ook in die fase helpt Symbiotic uw organisatie de winst te realiseren van een professioneel information management In vele organisaties zijn de bestaande ICT-systemen niet meer aangepast aan de snelle en soms drastische veranderingen in beleid en omgevingsfactoren. Hierdoor ontstaat een kloof tussen de activiteiten en de systemen die deze moeten ondersteunen. Symbiotic helpt u deze kloof te overbruggen door systemen af te stemmen op bedrijfsprocessen, de organisatie en het bedrijfsbeleid

Procesinnovatie en -optimalisatie is in talrijke organisaties een belangrijk initiatief om servicegraad, doorlooptijd, en kwaliteit te verhogen en de kosten te verlagen. Innovatie- en optimalisatietechnieken zijn vaak ook noodzakelijk bij het omschakelen van de vertrouwde bedrijfsomgeving naar een “e-business”-omgeving. Symbiotic helpt u om uw processen te heroriënteren en vooral te innoveren op basis van de opportuniteiten, geboden door nieuwe technologieën.

bron: http://www.symbioticmw.com/

donderdag 29 januari 2009

Voorbeeld BPM tekst

O&i is dé partner in service georiënteerd Business Process Management en Compliance met daaraan gerelateerde onderwerpen als Performance, Agility en In-Control. Zo kennen wij de proposities; Procesuitvoering op Orde, Stuurbare Performance, Servicegericht Uitvoeren en Duurzame Compliance. O&i telt ruim 130 adviseurs die opereren vanuit een integrale visie op hun vakgebied.

Wij combineren theoretische kennis met brede ervaring en werken aan slimme totaaloplossingen die toepasbaar zijn in de bedrijfsprocessen van onze klantorganisaties en hun business agility helpen vergroten. Daarbij staat klantgerichtheid en kennis van de business van onze opdrachtgevers voorop. Wij streven bij voorkeur naar duurzame en professionele partnerships met onze opdrachtgevers. O&i is actief in de sectoren Profit (banken, verzekeraars, telecom, utilities) en Publieke Sector (overheid, semi- overheid; decentrale overheid en uitvoeringsinstellingen onder andere binnen de sociale zekerheid).

bron: http://www.werkenbijoi.nl/

woensdag 28 januari 2009

BPM Definitie 4

Het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen en de werkstroom is een goede evaluatiemethode. Het heeft als doel er voor te zorgen dat alle processen in lijn zijn met de bedrijfsdoelstellingen. In het bijzonder het bedienen van de klanten, efficiency, effectiviteit en rendement. BPM wordt onder andere ook gebruikt bij procesmanagement en "Business Process Re-engineering". De opgestelde modellen kunnen geformaliseerd worden in een ICT omgeving maar dat staat los van het opstellen ervan.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Business_Process_Modeling

BPM Definitie 3

Wat is BPM?

Business Process Management (BPM) is
een belangrijk onderdeel van de moderne onderneming en organisatie, ook al is het onder deze noemer bij velen niet bekend.

Van BPM is - volgens de door ons gehanteerde definitie - sprake indien de volgende aspecten omtrent business processen structureel aandacht krijgen:

analyse en (her)ontwerp
modellering
implementatie
monitoring en besturing
automatisering

bron: http://www.vdvl.nl

BPM Definitie 2

Thursday, July 06, 2006
Definitie BPM: IT Tooling of bedrijfskundige benadering ?
Mijn scriptie, en ook het onderwerp van deze weblog, is BPM, Business Process Management.

Een eerste vraag die opkomt bij het schrijven van een scriptie over dit onderwerp is: wat is de definitie van BPM ? Een aantal voorbeelden van gevonden definities:

BPM staat voor Business Process Management. Deze term doelt op methoden, best practices, tools en oplossingen om een procesgerichte bedrijfsvoering te realiseren
(http://www.bpm-forum.org)

The achievement of an organization’s objectives through the improvement management and control of essential business processes.
(Bron: Melenovsky e.a., Business Process Management: Preparing for the Process-Managed Organization)

Supporting business processes using methods, techniques, and software to design, enact, control, and analyze operational processes involving humans, organizations, applications, documents and other sources of information.
(Bron: vd Aalst, Business Process Management, a personal view)

De eerste twee definities zijn voorbeelden van BPM als een 'bedrijfskundige benadering', terwijl de derde definitie al wat minder ambitieus is, en BPM wat meer ziet als een ondersteunend hulpmiddel.
De laatste drie maanden heb ik veel bronnen onderzocht met als onderwerp BPM. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar leveranciers van BPM tools (BPMS).
Mijn eigen beeld is dat in theorie BPM wel een nieuwe bedrijfskundige benadering is en ook zou moeten zijn. Voor mijn scriptie wil ik dan ook een meer bedrijfskundige defintie kiezen (hoewel ik nog op zoek ben naar een mooie.....).

In de praktijk merk ik echter dat op dit moment BPM vaak een IT middel is, hooguit een nieuwe generatie van workflow. Dit valt te verklaren vanuit een 'maturity model' voor BPM, bescheven door o.a. Smith en Fingar in hun boek 'BPM the third wave'.
Posted by Ron at 8:11 AM

bron: http://bpm-scriptie.blogspot.com/2006/07/definitie-bpm-it-tooling-of.html

Cursus BPM

Hoe u met BPM extra rendement behaalt uit uw organisatie!

Doel van deze leergang
Business Process Management (BPM) is het ontwerpen, verbeteren en vernieuwen van processen. Dé manier om daadwerkelijk operational excellence te realiseren. Overweegt u op korte termijn procesmanagement door te voeren in uw bedrijfsvoering of bent u hier al mee bezig, dan is deze leergang een absolute must voor u! De auteurs delen met u hun ervaringen, best practices, toe te passen methoden en technieken en het gebruik van tooling. Hoe u met BPM extra rendement uit uw organisatie behaalt staat centraal in deze leergang.


Inhoud/beschrijving
LES I
Business Process Management: introductie
Wat is BPM?
Hoe is het ontstaan?
Marktontwikkelingen
Definities
Aandachtsgebieden van BPM
Waarom BPM?
Procesontwikkeling en -verbetering
LES II
Waarom procesmanagement?
BPM als managementtool
De scope van procesmanagement
Procesarchitectuur
Workflow management en (bedrijfs)procesmanagement
LES III
BPM: inrichting en gebruik
Visie op BPM
Succesfactoren voor BPM
BPM ingebed in de organisatie: sturen, beheren en gebruiken
LES IV
BPM: vastleggen van processen
Modelleren
Het belang van vastleggen van processen
Aanpak voor het vastleggen van processen
BPM-tools
Softwareselectie en –verwerving
Conventies
LES V
BPM: lerende organisatie en verbetermodellen
INK- managementmodel
Six Sigma
Kaizen
Capability Maturity Model Integrated (CMMI)
Balanced Scorecard
LES VI
Volwassenheidsmodel
Definitie en toepassing volwassenheidsmodellen
CMMI en TPI
PcM3
LES VII
Een BPM-project
Plannen en business care
Procesverbetering
SPINE: concepten, sporen en processen
Performance Management
LES VIII
BPM: implementatie-aanpak
Waarom en hoe gestructureerd implementeren?
Regatta®: denk- en werkmodel
LES IX
Workflow en document management
Het moderne kantoorinformatiesysteem
Van proces naar werkstroom
Document Management
LES X
Governance en BPM
IT-governance en compliance
Voorbeelden van wet- en regelgeving; Sarbanes-Oxley, Code Tabaksblat, IAS, Basel II, etc.
COBIT-framework
Softwareondersteuning voor compliance
LES XI
De wereld van BPM
BPM forums, bladen, opleidingen en standaarden
BPM consultancy organisaties
Leveranciers van BPM-tools
LES XII
Praktijkopdracht
Het opstellen van een concreet plan voor een procesverbetertraject

Uw docenten/auteurs
Uw auteurs zijn verbonden aan Sogeti Nederland, t.w.:
Drs. M. Oosterhout, competentie coördinator BPM
H.H. Noorman, senior BPM consultant en tevens uw eindredacteur.

Start/data Cursus
De leergang 'Business Process Management' gaat 15 januari en 19 februari 2009 van start. Op de datum van uw keuze kunt u de eerste les van deze schriftelijke leergang tegemoet zien. Vervolgens sturen wij u elke week een les toe. Aangezien het een schriftelijke leergang betreft, is het ook mogelijk op een ander moment te starten. Om deze mogelijkheid te bespreken kunt u contact met ons opnemen via e-mail (info@imf-online.com) of op telefoonnummer (+31) 040 - 246 02 20. Aan het eind van de cursusperiode ontvangt elke cursist een Certificaat van Deelname.


Deze leergang is uiterst interessant voor:
Projectleiders (BPM)
Managers en hoofden van diensten van organisaties met informatie-intensieve processen
Systeemanalisten en -ontwerpers die betrokken zijn bij (her)ontwerp van bedrijfsprocessen en introductie van het 'procesdenken'
AO-ic managers
Procesmanagers
Informatiemanagers
Kwaliteitsmanagers
IT-architecten
Internal controllers of internal audit afdeling

Kosten
De kosten van deze schriftelijke leergang bedragen € 1.795,- (excl. BTW).

bron: http://fngpubli.nl.winweb1.exchange.cysonet.com/VIP_Magazine/Business_Process_Management_(BPM).aspx

BPM Definitie 1

Procesmanagement is een aanduiding voor een specifiek vakgebied van de categorie managementtaken. In het bedrijfsleven wordt veelal verwezen naar het managen van de organisatieprocessen. Een van de denkbeeldige volgorden betreft het richten, inrichten en verrichten in de organisatie. Waarbij men van strategisch, langs tactisch naar operationeel niveau de organisatie bestuurt.

Momenteel wordt Procesmanagement ook aangeduid als Business Process Management (BPM). Dit gaat verder dan de Business Process Re-engineering (BPR) uit de jaren 90 van Hammer en Champy en de Business Process Improvement (BPI). Howard Smith en Peter Fingar geven in hun boek "The Third Wave" goed aan dat BPM nu een samensmelting is van kwaliteitsmanagement, technologie en managementdenken.

Het boek van Jeston en Nelis geeft een goed en pragmatische aanpak voor succesvolle implementaties van BPM projecten. Dit is belangrijk omdat veel organisaties er niet in slagen om beoogde resultaat te halen uit BPM projecten.


Aanbevolen literatuur:
Michael Hammer, James A. Champy. Reengineering the Corporation: A Manifesto for Business Revolution. ISBN 0066621127
Howard Smith, Peter Fingar. Business Process Management: The Third Wave. ISBN 0929652339
John Jeston and Johan Nelis "Business Process Management: Practical Guidelines to Successful Implementations, ISBN 0750669127

bron: wikipedia